1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Ημερολόγιο 2015 για τη στήριξη των ζαπατιστικών κοινοτήτων

Ζαπατίστας 2015: για τις εξεγερμένες κοινότητες, 21 χρόνια μετά την εξέγερση, η αυτονομία δεν είναι σύνθημα, λέξη σε μια αφίσα ή μακρινό όραμα. Αλλά μια πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής τους ζωής: διοίκηση, οικονομία, εκπαίδευση, υγεία.Το φετινό ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στη σχέση των ζαπατίστας με τη γη. Εικόνες από την καθημερινή αγροτική ζωή των μελών του κινήματος, συνοδευμένες από δικά τους απλά λόγια, που συμπυκνώνουν το όραμα και τη φιλοσοφία τους.


Όλα τα έσοδα από την πώληση του ημερολογίου θα διατεθούν για τη στήριξη των παραγωγών καφέ του ζαπατίστικου κινήματος,
 που τελευταία πλήττονται από μια βαρειά επιδημία του μύκητα της σκουριάς (La Roya)

Η καλλιέργεια του καφέ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγροτική οικονομία των ιθαγενών της Τσιάπας, καθώς είναι το κύριο εμπορεύσιμο προϊόν που παράγουν. Αν και ο καφές της Τσιάπας θεωρείται ποιοτικά από τους ανώτερους παγκοσμίως, μέχρι την εξέγερση των ζαπατίστας το 1994, οι παραγωγοί βρίσκονταν στο έλεος των τοπικών μεσαζόντων και των μεγάλων πολυεθνικών, που αγόραζαν το προϊόν σε εξευτελιστικές τιμές. Μετά από 20 χρόνια οικοδόμησης της ζαπατίστικης αυτονομίας, η κατάσταση είναι σήμερα πολύ διαφορετική. Οργανωμένοι σε αυτόνομους συνεταιρισμούς, οι παραγωγοί του κινήματος διαθέτουν τον καφέ τους σε ομάδες αλληλεγγύης και οργανώσεις αλληλέγγυου εμπορίου στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, λαμβάνοντας έτσι μια σημαντικά ανώτερη τιμή για το προϊόν τους, προχρηματοδότηση για τα κόστη της καλλιέργειας, αλλά και πόρους που επενδύονται στις αυτόνομες δομές οικονομίας, υγείας και παιδείας. Έχουν εγκαταλείψει τα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα που προωθούσε η μεξικάνικη κυβέρνηση και φροντίζουν τις καλλιέργειες με αγροικολογικές μεθόδους που θρέφουν τη γη και προστατεύουν τη βιοποικοιλότητα των οικοσυστημάτων.

Αυτή η πολύχρονη διεθνής αλληλέγγυα συνεργασία αντιμετώπισε κατά περιόδους πολλές δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά κατάφερε να αντεπεξέλθει και να επεκταθεί. Αυτή τη φορά ο κίνδυνος προέρχεται από μια φυσική επιδημία, τον μύκητα της σκουριάς (La Roya) που καταστρέφει τα φύλλα των καφεόδεντρων, προκαλώντας μεγάλή καταστροφή στη σοδειά. Πρόκειται για μια νέα, ιδιαίτερα επιθετική, εκδοχή του παθογόνου που, εξαιτίας των αλλαγών στις κλιματικές συνθήκες, τα τελευταία χρόνια έχει σαρώσει τις καλλιέργειες καφέ της Κεντρικής Αμερικής και πρόσφατα έφτασε και στην Τσιάπας. Παρόλες τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας με βιολογικές μεθόδους από τους συνεταιρισμούς, η ζημιά για τη σοδειά του 2015 προβλέπεται τεράστια. Οι παραγωγοί καλούνται να αντεπεξέλθουν στην συντριπτική απώλεια εσόδων χωρίς καμία θεσμική συνδρομή, στηριζόμενοι στις δυνάμεις του ζαπατίστικου κινήματος και των διεθνών αλληλέγγυων οργανώσεων, που έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνιες υποστήριξης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, όλα τα έσοδα από την πώληση αυτού του ημερολογίου θα διατεθούν για την ενίσχυση των πληττόμενων παραγωγών καφέ του κινήματος των ζαπατίστας.

Κοινοποιήστε το άρθρο!

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Διανομή κατ' οίκον

dianomi copy
Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι θα γίνεται διανομή κατ' οίκον στην Κόρινθο. 
Για πληροφορίες και παραγγελίες, επικοινωνήστε στο τηλ. 2741 550722.