1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Αφιέρωμα: Σκόρδο

 Για να χοντρύνει το σκόρδο πρέπει να γίνεται η φύτευση του νωρίς τον Οκτώβριο. Αλλά η φύτευση κρατάει μέχρι τον Φεβρουάριο είτε για νωπά σκορδάκια είτε για ξηρά.

Όταν πλησιάζει η ωρίμανση και αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φύλλα , τότε πατιούνται και πλαγιάζουν οι ουρές για να χοντρύνουν οι βολβοί με το σταμάτημα της αυξήσεως των βλαστών. Μετά από λίγες μέρες τα σκόρδα συγκομίζονται (Ιούνιο με Ιούλιο). Ξεριζώνονται και αφήνονται λίγο να μαραθούν.

Τα σκόρδα παραμένουν σε βλάστηση τις κρύες μέρες του χειμώνα χωρίς να δίνουν κεφάλι, αλλά όταν οι μέρες μεγαλώνουν την άνοιξη τότε δημιουργούν βολβό.

Καλλιεργούμενες ποικιλίες.

  1. 1.Σκόρδα Τριπόλεως. Με άσπρους βολβούς αρκετά μεγάλους και ρόδινους βολβούς τα πρώιμα .
  2. 2.Σκόρδα Θράκης. Με άσπρους αρκετά μεγάλους επίσης βολβούς.
  3. 3.Σκόρδα κοινά . Με μικρότερους βολβούς και σκελίδες με κιτρινόασπρη σάρκα ή άσπρη.

Οι ξένες ποικιλίες είναι οι πρώιμες που είναι άσπρες και οι όψιμες που είναι ρόδινες ή κιτρινόασπρες. Οι πρώτες δεν διατηρούνται καλά στην αποθήκη.

Επίσης υπάρχουν και άλλα είδη σκόρδων που είναι μεγαλυτέρου μεγέθους από το συνηθισμένο και λιγότερο καυστικά , που δεν διατηρούνται πολύ στην αποθήκη. Το σκόρδο γίγας ή Ισπανικό καλλιεργείται και αυτό στην Ελλάδα και είναι μια σκελίδα όσο ένα κεφάλι. Από τα άλλα είδη σκόρδων, όμως δεν καλλιεργείται παραγωγικά. Αυτή την ποικιλία την θεωρούν σκόρδο Σαντορίνης, και δεν είναι εξίσου καυτερό με τις άλλες ποικιλίες.

Επίσης τα σκόρδα διαφόρων περιοχών της Ελλάδος , είναι ποικιλίες κοινών σκόρδων.

Φυτοπροστασία: Έγχυμα σκόρδων σε νερό (για λίγες μέρες) είναι ένα πολύ καλό εντομοαπωθητικό για τις καλλιέργειες.

Επίσης η συγκαλλιέργεια του με φυλλώδη λαχανικά τα προστατεύει από προσβολές.

Αντίθετα με την καυστικότητα των σκελίδων (ώριμων βολβών) τα χλωρά σκόρδα έχουν γεύση ευχάριστη και ορεκτική.

Πηγή: ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο!

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Διανομή κατ' οίκον

dianomi copy
Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι θα γίνεται διανομή κατ' οίκον στην Κόρινθο. 
Για πληροφορίες και παραγγελίες, επικοινωνήστε στο τηλ. 2741 550722.