1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Αφιέρωμα: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΑΣΙΟΛΟΣ

 ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΦΑΣΟΛΙΩΝ

Η φασολιά δεν είναι ιθαγενές φυτό και η παρατηρούμενη ποικιλότητα προέκυψε από τις πολλές μετακινήσεις πληθυσμών που έγιναν στον πολυσύχναστο ελληνικό χώρο. Οι Έλληνες μετανάστες όταν επέστρεφαν από τους τόπους της μετανάστευσής τους αλλά και μετανάστες στην Ελλάδα από άλλα μέρη Ευρώπη, Ασία, Αμερική έφερναν μαζί τους πρωτογενές υλικό.

Το γενετικό υλικό με το χρόνο διαφοροποιήθηκε από τις διαδοχικές διασταυρώσεις που χαοτικά υπέστη αλλά και με την δαιδαλώδη προσαρμοστικότητα που ανέπτυξε ως προς τους φυσικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (ημερήσια και νυχτερινή διακύμανση της θερμοκρασίας, υψομετρική θέση, έκθεση, ανοχή στην οξύτητα ή αλκαλικότητα, τύποι εδαφών, κ. λ. .π.).

Η οικολογική ιδιορρυθμία της χώρας με το ποικιλότατο ανάγλυφο, τις πεδινές ή ημιπεδινές κοιλάδες, τα ημιορεινά οροπέδια, τις ορεινές κόγχες και τις μικροκοιλάδες όπου καλλιεργείται με τις απειράριθμες απομονώσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Η ταξινόμηση που ακολουθεί έχει ως βάση τα φυσιολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των αναπαραγωγικών οργάνων των φυτών ιδιαίτερα του άνθους, του λοβού και του σπόρου (Σχήμα, χρώμα).

Αντίθετα συμπληρωματικά και μόνο στηρίχθηκε η ταξινόμηση στα βλαστικά γνωρίσματα των ριζών, στελεχών, φύλλων ( σχήμα, τρίχωμα) αντοχή στο ψύχος, την ξηρασία αλλά και την ανοσία.

Διακρίνονται τέσσερεις τύποι φασολιού:

Ι. Ορεινός τύπος, με αντοχή σε συνθήκες ενδιάμεσες των δύο τύπων που ακολουθούν

ΙΙ. Δασικός τύπος, με αντοχή σε όλα τα ύψη, ψυχρές και υγρές συνθήκες

ΙΙΙ. Πεδινός τύπος, με αντοχή στις θερμές και ξηρές συνθήκες

ΙV. Θαλάσσιος τύπος, με αντοχή στις θερμές και υγρές συνθήκες.

Η κατάταξη άρχισε τον Απρίλη του 1939 και με διακοπές ολοκληρώθηκε στο τέλος του 1961. Παρόλο που συγκεντρώθηκαν δείγματα από 605 ποικιλίες η κατάταξη περιλαμβάνει τις 322 κύριες ποικιλίες. Επιπλέον προσδιορίζεται το κύριο οικολογικό διαμέρισμα όπου κάθε ποικιλία μπορεί να ευδοκιμήσει παραγωγικότερα.

Πολλές φορές το κοινό όνομα είναι παραπλανητικό γιατί έχουν ίδιο όνομα αλλά είναι διαφορετικά τα χαρακτηριστικά τους.

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΑΣΙΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ:

Ιδιαιτέρως καλλιεργούνται ποτιστικές ποικιλίες στη Ν. Δ. ημιορεινή και ορεινή περιοχή των λεκανοπεδίων Στυμφαλίας και Φενεού, (Καστανιά, Καλλιάνοι, Στυμφαλία, Ψάρι, Μπούζι, Ασπρόκαμπος, Κεφαλάρι, Γκούρα, Στενό, Φενεός), και στην ορεινή περιοχή του δήμου Ευρωστίνης

Παράγονται ξηρά φασόλια που καταναλίσκεται από τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και οι ποσότητες που πλεόναζαν αγοράζονταν από παραγωγούς άλλων περιοχών που δεν παρήγαγαν φασόλια.

Επίσης για χλωρούς λοβούς πάλι παρήγαγαν ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες των παραγωγών.

Στα πεδινά αντίθετα καλλιεργούσαν τα φασόλια συστηματικά για χλωρούς λοβούς και τα διέθεταν στο εμπόριο για την τροφοδοσία της πρωτεύουσας.

Η συγκαλλιέργεια με αραβόσιτο της αναρριχώμενης ποικιλίας «Γκουρέϊκα» (πολύ μικρός στρογγυλός καρπός εύγευστος και βραστερός) έχει την ιδιορρυθμία ότι ο αραβόσιτος σπέρνεται αραιός αποβλέποντας μόνο στο να είναι υποστήριγμα των φυτών και όχι να υπάρχει πρόσοδος.

Τα «Ριζοφάσουλα» είναι νάνος ποικιλία με νεφροειδούς σχήματος επιμήκη λευκό καρπό (μήκος διπλάσιο του πλάτους) και μικρούς λοβούς καλλιεργούνται αμιγώς.

Για την παραγωγή λοβών χρησιμοποιούσαν την ποικιλία «Ζαχολίτικα» Ευρωστίνης με λοβούς επιμήκης 15 – 20 cm και νεφροειδή πεπλατυσμένο λευκό καρπό και τα «Τσαουλιά» που είναι αναρριχώμενες ποικιλίες.

Η σπορά ανάλογα με την ιδιορρυθμία κάθε τόπου από τέλος Μαρτίου μέχρι τέλους Ιουνίου για την πρώιμη παραγωγή και από μέσα Ιουνίου μέχρι και μέσα Αυγούστου για την όψιμη παραγωγή.

 

Απόσπασμα από το μηνιαίο περιοδικό ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ Αύγουστος 2012

Κοινοποιήστε το άρθρο!

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Διανομή κατ' οίκον

dianomi copy
Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι θα γίνεται διανομή κατ' οίκον στην Κόρινθο. 
Για πληροφορίες και παραγγελίες, επικοινωνήστε στο τηλ. 2741 550722.