1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΕΝΟΣ ΛΑΧΑΝΟΥ 3o μέρος

 

Στη λιανική

                                                               Πληρώνουμε ως και 80 λεπτά το κιλό!

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ψευτοπαραγωγοί. Βγάζουν μια άδεια παράτυπα ότι δήθεν έχουν χωράφια, ενώ στην πραγματικότητα είναι έμποροι και πουλάνε στη λαϊκή προϊόντα που παίρνουν από άλλους αγρότες».

Κάνοντας μια βόλτα στις λαϊκές της Αθήνας, μπορεί να βρει κανείς το κιλό το λάχανο από 0,50 έως και 0,80 ευρώ. Αυτό σε μια μέση ώρα, περίπου 10 το πρωί. Γιατί είναι γνωστό πως όσο περνάει η ώρα στις λαϊκές αγορές, οι τιμές πέφτουν. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρατήσουμε τα προϊόντα δεύτερη μέρα, ειδικά τα πιο ευπαθή. Αν βλέπουμε ότι δε φεύγουν, όσο περνάει η ώρα ρίχνουμε την τιμή», μου λέει ένας εκ των εμπόρων της λαϊκής της Ανω Γλυφάδας. «Στο λάχανο, αυτό που γίνεται συνήθως είναι ότι από μια ώρα και μετά πωλείται με το κομμάτι και όχι με το κιλό». Γυρνώντας τους πάγκους κάνω μερικές πρώτες παρατηρήσεις. Οι περισσότεροι έχουν το κιλό το λάχανο γύρω στα 0,60-0,70 ευρώ -έμποροι και παραγωγοί. Ενας παραγωγός το έχει 0,80, ενώ ένας άλλος 0,50. «Οι παραγωγοί μπορούν να πουλάνε όσο θέλουν», λέει με παράπονο ένας από τους εμπόρους. «Εμάς μας ελέγχουν για το ποσοστό κέρδους, αλλά οι παραγωγοί το βάζουν όσο θέλουν. Απόδειξη ο πάγκος που είδατε».

Παρ’ όλα αυτά ο νόμος δε λέει κάτι τέτοιο. Ο παραγωγός που έχει άδεια για τη λαϊκή περιορίζεται από μια διάταξη που ορίζει πως πρέπει να πουλάει κατά 20% φθηνότερα από τη μέση τιμή της λαϊκής. Ποιος ελέγχει όμως τέτοια πράγματα... «Το μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον», μου λέει ένας παραγωγός λάχανου από τα Ψαχνά Ευβοίας, που πουλάει σήμερα το λάχανο 0,50 -φθηνότερα από οποιονδήποτε άλλον σε αυτήν τη λαϊκή- «είναι οι ψευδοπαραγωγοί. Βγάζουν μια άδεια παράτυπα ότι δήθεν έχουν χωράφια, ενώ στην πραγματικότητα είναι έμποροι που παίρνουν προϊόντα από άλλους αγρότες και τα πουλάνε στη λαϊκή σαν δικά τους. Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχει αρχίσει και παραγίνεται το κακό και με τις ελληνοποιήσεις προϊόντων. Εγώ, εκεί στα Ψαχνά, έχω δει χίλιες φορές να έρχονται τα λάχανα χύμα από τα Σκόπια, να συσκευάζονται στα Ψαχνά και να φεύγουν με ετικέτα ότι είναι δήθεν λάχανα Ευβοίας».

Πολλά τα κόλπα που βρίσκουν οι επιτήδειοι των λαϊκών και δυστυχώς δυσφημίζουν και τους υπόλοιπους έντιμους συναδέλφους τους. «Ξέρεις τι φύρα έχω εγώ κάθε μέρα, που δεν τη μετράει κανένας;», μου λέει ο κ. Γρηγοράκος, έμπορος στη λαϊκή της Ανω Γλυφάδας. «Παλιά μας βόλευε καλύτερα το ωράριο της Λαχαναγοράς, ήταν ξημέρωμα και φέρναμε τα προϊόντα φρέσκα απευθείας. Τώρα τα παίρνουμε το απόγευμα της προηγουμένης και τα φέρνουμε εδώ την άλλη μέρα το πρωί. Ξέρεις πόσα πάνε για πέταμα; Έρχονται και οι δημοσιογράφοι και λένε “α, στα ύψη η τιμή της ντομάτας” και είναι μέσα Γενάρη. Πώς θες ένα προϊόν εκτός εποχής να είναι φθηνό;»

Όλα αυτά σωστά. Όμως παραμένει το ερώτημα πώς οι μισοί έμποροι σήμερα στις λαϊκές που περιδιαβάζω, πουλάνε το λάχανο 0,70 ευρώ. Προφανώς, η υπερτιμολόγηση έχει φτάσει στο 0,50... Όταν τους ρωτάς πόσο αγόρασαν, η απάντηση έρχεται ύστερα από λίγη σκέψη. «Ε, 0,40 με 0,45 ευρώ». αλλά και πάλι... δε βγαίνουν οι πράξεις.

Αν ρίξει κανείς μια καλή ματιά στο δελτίο Τύπου των ελεγκτών του υπουργείου Ανάπτυξης με τις παραβάσεις στις λαϊκές αγορές, θα παρατηρήσει ότι το 30% αυτών με ένα τρόπο αφορούν αυτήν την υπερτιμολόγηση που διαπιστώσαμε στην Κεντρική Λαχαναγορά. Τι εννοούμε; Οπως είναι λογικό, όταν ένας έμπορος της Λαχαναγοράς υπερτιμολογεί ένα προϊόν προκειμένου ο έμπορος της λαϊκής να μπορέσει να το πουλήσει σε μεγαλύτερη τιμή από τη νόμιμη, δεν το κάνει για ολόκληρη την ποσότητα που του πουλάει. Αυτό δε θα τον συνέφερε, εφόσον βάσει αυτής της υψηλής τιμής θα έπρεπε να κάνει και εκκαθάριση στον παραγωγό. Συνήθως οι υπερτιμολογήσεις αυτές γίνονται σε ένα μικρό μέρος της ποσότητας και για την υπόλοιπη κόβεται σωστό τιμολόγιο. Ετσι, ο επιτήδειος έμπορος της λαϊκής, σε πιθανό έλεγχο θα δείξει το ένα τιμολόγιο (το υπερτιμολογημένο), το οποίο όμως αναφέρεται σε μικρότερη ποσότητα από αυτήν που έχει προς διάθεση. Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη, θα αναφωνήσετε, όμως μη βιάζεστε. Προκειμένου να μη μπορεί κανείς να διαπιστώσει αυτή την αντίφαση, οι παραγωγοί αυτοί δεν έχουν μαζί τους και δεν επιδεικνύουν σε πιθανό έλεγχο το τριπλότυπο δελτίο αποστολής που επιβεβαιώνει την ποσότητα. Φυσικά, υπάρχει πρόστιμο γι' αυτό, όμως σε σχέση με αυτά που κερδίζουν από αυτήν την παρανομία... δεν χάθηκε κι ο κόσμος να το πληρώσουν μια στο τόσο που μπορεί να ελεγχθούν - ψίχουλα είναι. Ετσι, δεν είναι περίεργο που η νούμερο 1 παράβαση που διαπιστώνουν οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο τους, είναι η «στέρηση Δελτίου Αποστολής (τριπλότυπο)», δεύτερη τα «αδήλωτα προϊόντα», που παραπέμπει ευθέως στην ίδια κομπίνα, καθώς και «η επιπλέον ποσότητα απ’ ό,τι είχε αναγράψει στο Δελτίο Αποστολής ή στην άδεια»...

Το ίδιο, φυσικά, γίνεται και από εμπόρους σε μανάβικα. Γι’ αυτό προφανώς σε κεντρικό μανάβικο στο Κολωνάκι το λάχανο πωλείται 0,80 ευρώ το κιλό(!), ενώ στον Κολωνό μόλις 0,45 εύρώ...

Όπως είναι λογικό, όσο περισσότερα χέρια μεσολαβούν μέχρι το προϊόν να φτά-σει στα χέρια μας τόσο αυτό ακριβαίνει. Ακόμη, όμως, και με τρεις μεσάζοντες (παραγωγό, έμπορο Λαχαναγοράς, λιανοπωλητή), το λάχανο θα παρέμενε φθηνό, αν οι κρίκοι της αλυσίδας έκαναν νόμιμα τη δουλειά τους. Μόνος χαμένος απ’ όλα αυτά, όπως πάντα, ο καταναλωπής... ■

Ρεπορτάζ: Μανίνα Ντάνου, Ηλίας Κάνταρος

Η Καθημερινή, 11 Φεβρουαρίου 2007, τεύχος 193

Κοινοποιήστε το άρθρο!

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Διανομή κατ' οίκον

dianomi copy
Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι θα γίνεται διανομή κατ' οίκον στην Κόρινθο. 
Για πληροφορίες και παραγγελίες, επικοινωνήστε στο τηλ. 2741 550722.